Rochii mireasa | Nunti 2024 Noutati Tot ce trebuie sa stii despre fotograful de nunta din Romania
Tot ce trebuie sa stii despre fotograful de nunta din Romania

Tot ce trebuie sa stii despre fotograful de nunta din Romania

by casanuntilor on februarie 27, 2014

1 comentariu · 7159 vizite ·

Text si fotografii: Gabriel Botezatu

www.gabrielbotezatu.ro

Fotografia este parte integrata a nuntii, reprezentand, alaturi de sentimente, singurele doua elemente care raman marturie in urma poate a celei mai fumoase zile a vietii tale. Cu toate acestea, in Romania, fotografia de nunta este tratata subiectiv, reprezentand si prima gresala a multora dintre viitorii miri.

Fotograful este poate singura persoana care va fi alaturi de miri pe tot parcursul evenimentului, aproape 24 de ore. Iar colaborarea nu se termina dupa eveniment, intrucat urmeaza sedinta foto “de dupa”, care are loc de obicei la cateva zile de la consumarea nuntii.



Pe langa serviciile specifice, fotograful angajat iti poate servi ca cel mai bun “ghid” pentru a evita neprevazutul pe tot parcursul evenimentului, tinand cont ca acesta a participat la zeci, sute de nunti.

Luand in calcul aceste aspecte, nu mai incape indoiala ca alegera corecta a fotografului reprezinta una dintre cele mai importante sarcini care iti revin.

Conversatia, prima etapa de evaluare

Avand in vedere ca in Romania activeaza foarte multi fotografi, insa o mica parte dintre ei sunt cu adevarat profesionisti, procesul de selectie nu este usor.

In primul rand, fotograful de nunta profesionist are intotdeauna un site de prezentare. Nu alege fotografi care iti prezinta portofolii doar pe platforme precum Facebook. Site-urile trebuie sa contina informatii despre fotograf, portofoliu si contact, iar fotografiile trebuie sa iti inspire calitate.

Odata ce portofoliul te-a convins, suna-l sau scrie-i. Comunicarea cu fotograful trebuie sa fie primul factor determinat in decizia de a colabora sau nu cu el. Intreaba-l de disponibilitate pentru situatii neprevazute, sa-ti descrie cu lux de amanunte pachetele si serviciile oferite. In conversatie, fotograful trebuie sa fie prietenos, placut, inteligent si sa te convinga ca este serios. Daca interlocutorul este ezitant, repezit, iti prezinta oferta ca pe poezie si trece rapid la capitolul bani, nu-ti pierde timpul cu el. Next!

Pachetul de baza

Daca te-a convins dialogul, analizeaza cu atentie serviciile oferite. In general, pachetul standard prezentat de fotograf trebuie sa cuprinda:

Prezenta fotografului la:

  • pregatirea mirilor;
  • datini si obiceiuri;
  • cununia civila;
  • cununia religioasa;
  • minisedinta foto (de obicei in intervalul dintre cununia religioasa si restaurant);
  • salon/restaurant pana la finalul petrecerii (cu datini si obiceiuri specifice);
  • sedinta foto intr-o zi hotarata de miri (denumiri generice – trash the dress, love the dress etc.).

Predarea fotografiilor se face pe suport DVD sau memory stick, personalizate. Multi dintre fotografi prezinta albumul foto ca pe o optiune in afara pachetului de baza, drept urmare solicita separat suma aferenta producerii lui. (Personal, consider ca albumul foto trebuie inclus in pretul pachetului prezentat, intrucat il consider un serviciu de baza).

Pachetul mentionat este cel solicitat de majoritatea mirilor, insa un fotograf profesionist trebuie sa ajusteze si sa personalizeze ofertele in functie de cerintele clientului.

Preturile

Pe piata fotografilor din Romania, preturile afarente pachetului mentionat mai sus pot varia de la 300 de euro, pana la 4.000 de euro.

Fotografii profesionisti practica preturi care pornesc de la 700 – 800 de euro, preturi in urma carora sunt sanse mari sa fii multumita de rezultate. Fotografii premium ofera pachete care sar de 1.500 de euro.

In general, mirii cu o conditie financiara medie bugeteaza initial aproximativ 1.000 euro pentru un pachet de baza, insa in final, mergand pe principiul “what a f..k, doar o data ma marit!”, opteaza pentru un pachet complet de 1.400 – 1.800 de euro.

Poate ti se pare o suma mare pentru aceste servicii, iar pentru unii chiar este. Ca fotograf specializat in nunti, cunosc perceptia generala despre cei din breasla: “easy money”.

Nu este asa. Echipamentul minim necesar al unui fotograf profesionist de nunta costa peste 10.000 de euro si trebuie upgradat incontinuu (eu mi-am vandut masina ca sa fac upgrade la echipament… si tot nu mi-au ajuns banii pentru tot ce am vrut). De asemenea, trebuie luat in calcul ca fotografii premium prelucreaza fiecare poza in parte in programe de editare costisitoare. Un fotograf profesionist lucreaza pentru predarea materialului timp de 2-3 saptamani, interval in care este blocat in proiectul respectiv. Este important de mentionat ca fotografia de nunta este un job sezonier, care dureaza de regula din luna mai pana la finalul lui octombrie, ceea ce insemna ca fotograful trebuie sa-si dozeze veniturile pentru un an intreg. Astfel, cand se trage linie, veniturile unui fotograf sunt relativ modeste.

Stabilirea detaliilor

Daca te-ai hotarat asupra unui fotograf, cere-i sa va intalniti pentru stabilirea detaliilor. Nu te sfii sa abordezi subiecte diverse, chiar daca nu sunt legate de nunta ta, astfel iti vei da seama daca se potriveste cu profilul fotografului pe care il doresti. Nu uita, fotograful o sa-ti fie alaturi de la machiaj pana la plecarea ultimului invitat, deci trebuie sa alegi pe cineva cu care sa te simti in largul tau.

In ceea ce priveste plata, in general se solicita un avans de 10-20%. La intalnire stabiliti preferintele voastre in privinta fotografiei, itinerarul si programul din ziua nuntii, precum si locurile in care se va desfasura sedinta foto de dupa.

Ziua nuntii

Printre calitatile unui fotograf ar trebui sa se numere abilitatea lui de a se face neobservat cand este nevoie si de a te face sa te simti confortabil in preajma camerei foto. Trebuie stabilita tacit o comunicare pe tot parcursul evenimentului. Fotografiile retalizate in timpul pregatirilor sunt printre cele mai frumoase, dar sunt conditionate de starea ta de spirit si tracul pe care il ai in prezenta fotografului. Dupa pregatiri, fotograful se va pierde in multime, insa va fi tot timpul vigilent pentru a surprinde fiecare emotie de la cununie si biserica. Intre cununia religioasa si restaurant e bine sa va creati o bresa cat mai generoasa, pentru a avea timpul necesar desfasurarii minisedintei foto.

De obicei se alege un loc in proximitatea bisericii sau a salonului, insa timpul este scurt. La restaurant, ca si in celelalte locuri, un fotograf care se respecta vine imbracat frumos, chiar la costum.

In speranta ca randurile de mai jos iti vor fi de folos, nu uita ca in ziua nuntii fotograful va fi unul dintre cei mai buni prieteni si sfatuitor.

Text si fotografii: Gabriel Botezatu, www.gabrielbotezatu.ro

fotografie, fotografii de nunta (6)

S-AR PUTEA SA TE INTERESEZE SI:

{ 1 comentariu… citeşte-l mai jos sau adauga comentariul tău }

marina noiembrie 26, 2014 la 6:18 pm

absolut superbe pozele. felicitari fotografului!

Răspunde

Lasa un comentariu

Articolul precedent:

Articolul urmator: